Samordningsförbundens organisation
Samordningsförbundens organisation kan se lite olika ut eftersom de lokala förutsättningarna varierar. Här är några av de vanligaste funktionerna.
-
FörbundschefFörbundschefens huvuduppdrag är att verkställa styrelsens beslut. Det innefattar också att vara sammankallande i olika grupperingar samt upprätthålla kontinuitet och struktur i samverkansarbetet.
-
StyrelsenStyrelsen är samordningsförbundens ledning och är ytterst ansvarig för verksamheten. Styrelsen beslutar hur de ska samarbeta och samverka utifrån lokala förutsättningar och behov.
-
MedlemssamrådUnder ett medlemssamråd förs en dialog om samordningsförbundets verksamhet mellan styrelse och medlemmarna. Här kan också medlemmarna informera om vad som är på gång inom varje organisation.
-
StyrgruppTill aktiviteter som är mer omfattande är det vanligt att en styrgrupp skapas, med representanter från förbundets medlemmar.
-
Tvärsektoriella teamTeambaserade arbetssätt där parternas medarbetare utvecklar gemensamma arbetsformer.
-
Beredningsstruktur – BeredningsgruppDet är vanligt att samordningsförbund har en beredningsstruktur där parterna och förbundets kansli möts kontinuerligt. Beredningsstrukturerna kan se olika ut och det finns också olika benämningar på de arbetssätt som finns för att bereda ärende till förbundets styrelse. Fortsättningsvis används begreppet beredningsgrupp för att beskriva detta, då det är den vanligaste benämningen.