Individinriktade insatser
Individinriktade insatser som finansieras av samordningsförbund riktar sig till individer som har ett rehabiliteringsbehov och samtidigt har ett behov av samordning från minst två av de samverkande parterna. Att dessa båda kriterier uppfylls är en förutsättning för att den enskilde individen enligt FinsamL §2 ska få ta del av en individinriktad insats finansierad av samordningsförbund.
De individinriktade insatserna ska syfta till att deltagaren ska uppnå eller förbättra sin arbetsförmåga. Insatserna finansieras av samordningsförbundet och kan vara arbetsförberedande, arbetslivsinriktade, aktiverande eller motiverande. Insatserna ska utföras av någon av medlemmarna. Insatserna ersätter inte parternas ordinarie uppdrag och ansvar, exempelvis kan de inte innefatta medicinskt diagnosticerande eller behandlande åtgärder.
I FinsamL §2 samt i förarbetena framgår det att ett primärt syfte med samordningen är att den ska leda till att enskilda personer uppnår förmåga till eget förvärvsarbete. Det innebär inte att varje enskild insats som görs inom ramen för den finansiella samordningen måste leda till att den enskilde individen faktiskt kommer i förvärvsarbete, men det ska vara ett slutmål för den enskilde. Det är viktigt att medlemmarna redan i behovsanalysen och i alla delar av planeringen inför uppstarten av insatser säkerställer att insatsen ryms inom Finsamlagstiftningen.
Det är endast medlemmarna i ett samordningsförbund som kan delta och ingå som part i en insats som finansieras av samordningsförbundet, det är också medlemmarnas medarbetare som genomför den aktuella insatsen.
Exempel på individinriktade insatser
- Insatser som vänder sig till individer med behov av samordnad rehabilitering bosatta inom det geografiska område som samordningsförbundet verkar i.
- Insatser som vänder sig till individer i förvärvsaktiv ålder, det vill säga inte har skolplikt eller är pensionerade. Du kan läsa mer om målgrupper: Målgrupper
- Insatser som vänder sig till personer i behov av samordnade rehabiliteringsinsatser från fler än en part. Var vaksam på att vissa insatser inte ses som rehabiliteringsinsatser, exempelvis utbildningsinsatser såsom kurser inom kommunal vuxenutbildning, SFI undervisning eller matchningsinsatser utan inslag av arbetslivsinriktad rehabilitering.
- Myndighetsgemensamma team, teamen kallas ibland även för samverkansteam, mottagningsteam eller coachningsteam. Gemensamt för dem är att genom teamen kan individen få en sammanhållen samordnad rehabilitering. Syftet med teamen är att parterna tar ett gemensamt ansvar för individens behov av samordnad rehabilitering. Teamen ger förutsättningar att hela kedjan av insatser utifrån individens behov kan planeras – vem gör vad, hur och när ska det ske.
- Arbetsförberedande insatser till exempel i form av aktiviteter som utvecklar den sociala förmågan och förmågan att ta ansvar för sin hälsa.
- Arbetslivsinriktade insatser exempelvis Supported employment, IPS.