Logotyp Finsam, finansiell samordning. Länk till startsidan för Finsam

Insatser finansierade av samordningsförbund

Med en gemensam budget och ett gemensamt mål kan finansiell samordning bedrivas mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommuner och regioner. För att uppnå lagens generella målsättning att öka individers förmåga till förvärvsarbete och nyttja parternas resurser effektivt, sammanförs resurser från de olika medlemmarna så att insatser kan samordnas och underlättas.

En primär uppgift för samordningsförbundet är att ansvara för de medel som överförs till den finansiella samordningen. Det är samtidigt viktigt att samordningsförbundet uppfyller kravet på god ekonomisk hushållning (FinsamL 21 § och kommunallagen 11 kap.1 §).

I FinsamL §2 och förarbeten framgår att ett samordningsförbunds huvudsakliga uppgift är att finansiera insatser som är riktade till individer. Insatserna som erbjuds ska ligga inom parternas samlade ansvarsområde eller i anslutning till dessa parters ansvarsområden samt bedrivas inom det geografiska område som förbundet verkar i. Dock är utgångspunkten att alla samverkansinsatser oavsett om insatsen är individinriktad eller strukturövergripande ska ha inriktningen att gynna individen och vara individnära. Det är viktigt att medlemmarna redan i behovsanalysen och i alla delar av planeringen inför uppstarten av insatser säkerställer att insatsen ryms inom Finsamlagstiftningen.

Insatserna oavsett inriktning (individinriktade eller strukturövergripande) utförs av medlemmarna i samordningsförbundet och samordningsförbundet finansierar den aktuella insatsen. Det vill säga, samordningsförbundet finansierar insatsen och parterna utför insatsen. Samordningsförbundets uppgift är att genom finansiering samordna parternas resursanvändning för målgruppen. Det innebär att ett samordningsförbund inte kan finansiera en annan juridisk person än någon av parterna, det vill säga någon av medlemmarna i förbundet.

Ramarna för vilka insatser samordningsförbunden kan finansiera sätts i de inledande bestämmelserna i Finsamlagen.

I §1 beskrivs samordningsområdet, det vill säga det geografiska område där samordningsförbundets målgrupp finns. I förarbetena framgår att det geografiska området är på en lokal eller regional nivå och innebär att medlemmarna i samordningsförbunden har möjlighet att möta de lokala och regionala behoven och skapa möjligheter för personer som är i behov av samordnad rehabilitering.

I §2 regleras vad insatserna får avse. Insatserna ska syfta till att individer som är i behov av samordnande rehabiliteringsinsatser uppnår eller förbättrar sin förmåga att utföra förvärvsarbete.

I §3 regleras vilka de samverkande parterna är. Den finansiella samordningen får bedrivas endast om Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, minst en region och minst en kommun deltar.

I §7 regleras ett samordningsförbund uppgifter och under punkt 2 och 3 framgår att ett samordningsförbund har till uppgift att stödja samverkan mellan samverkansparterna/medlemmarna i samordningsförbundet, samt finansiera sådana insatser som avses i 2 § och som ligger inom de samverkande parternas/medlemmarnas samlade ansvarsområde. I förarbetena framkommer det att det ligger i sakens natur att det bör ankomma på samordningsförbundet att på olika sätt stimulera till ett samarbete på handläggarnivå mellan samverkansparterna/medlemmarna i samordningsförbundet samt i övrigt underlätta sådant samarbete.

Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Socialstyrelsen
Sveriges kommuner och regioner