Logotyp Finsam, finansiell samordning. Länk till startsidan för Finsam

Strukturövergripande insatser

Begreppet strukturövergripande insatser återfinns inte i förarbeten eller lagstiftning. Begreppet har över tid vuxit fram för att beskriva de insatser som samordningsförbund kan finansiera i syfte att stödja samverkan mellan medlemmarna i samordningsförbundet, genom samverkansbefrämjande åtgärder.

I förarbetena beskrivs att samverkansbefrämjande åtgärder ligger i sakens natur och att det bör ankomma på samordningsförbundet att på olika sätt stimulera till ett samarbete på handläggarnivå. Strukturövergripande insatser ska på olika sätt främja ett samarbete på handläggarnivå mellan medlemmarna i samordningsförbund på lokal eller regional nivå. I förarbetena beskrivs den regionala nivån utifrån ett länsperspektiv.

De strukturövergripande insatserna syftar till att uppnå lagens generella målsättning att nyttja medlemmarnas resurser effektivt för att på så sätt öka den enskilda individens förmåga att förvärvsarbeta. Individers behov ska vara utgångspunkten för alla samverkansinsatser oavsett om det är en individinriktad eller strukturövergripande insats.

Målgruppen för strukturövergripande insatser är medarbetare/anställda hos medlemmarna i samordningsförbundet. Insatserna ska stärka samverkan mellan medlemmarna och bidra till att öka kunskapen om olika gruppers behov av samordnad rehabilitering. Det är viktigt att medlemmarna redan i behovsanalysen och i alla delar av planeringen inför uppstart av en ny strukturövergripande insats säkerställer att insatsen ryms inom Finsamlagstiftningen.

Det är endast medlemmarna i ett samordningsförbund som kan initiera, delta och ingå som part i en strukturövergripande insats som finansieras av samordningsförbund, det är också medlemmarnas medarbetare som ansvarar för genomförandet av den aktuella insatsen. Detta innebär att samordningsförbundets roll i en strukturövergripande insats är att på olika sätt stödja genomförandet av insatsen.

Exempel på Strukturövergripande insatser som stödjer och ryms inom lagstiftningen

  • Insatserna kan innehålla stöd i kartläggningar eller förstudier inför uppstart av insatser som samordningsförbundet finansierar.
  • Insatserna kan stödja utvecklandet och skapandet av kontaktnät mellan medarbetare hos de samverkande medlemmarna. Dessa insatser kan fylla en viktigt funktion i att ge parternas medarbetare förutsättningar, säkerställa god samverkan kring individer och underlätta genomförandet av individinriktade insatser.
  • Insatserna kan vara olika kompetensutvecklande insatser i syfte att stödja samarbetet på medarbetarnivå.

Exempel på hur ett samordningsförbund kan stödja Strukturövergripande insatser

  • Bistå med stöd i det löpande arbetet i samrådsgrupper. Kan ske genom anställd personal på ett samordningsförbundet eller genom att förbundet finansierar personal från parterna som exempelvis är sammankallande.
  • Bistå med stöd i utvecklingen av samverkan mellan parterna genom att finansiera en strukturövergripande insats som lokalt utvecklar parternas samverkansprocesser, exempelvis i en samrådsgrupp.
  • Bistå med behovskartläggning inför insatser genom att samordningsförbundet inom ramen för sitt uppdrag och roll, med egen anställd personal utför dessa eller upphandlar kartläggande tjänst inför beslut av insats i styrelsen.
  • En av parterna ansvarar och utför (upphandlar stöd vid behov, avtal, genomförande) insatsen, om det är lämpligt kan insatsen nyttja samordningsförbundets befintliga lokaler, utrustning och tekniska kompetens. Samordningsförbundet finansierar den strukturövergripande insatsen.
Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Socialstyrelsen
Sveriges kommuner och regioner