Logotyp Finsam, finansiell samordning

Västeråsprojekt hjälper ungdomar bort från droger och kriminalitet

Västeråsprojektet Chance2Change visar att det går att hjälpa ungdomar som kommer från trassliga familjeförhållanden där ofta droger och kriminalitet tillhör vardagen.

För första gången finns de i Almedalen för att berätta hur de arbetar.

– Vi är jätteglada för att vi får den möjligheten att få lyfta det här, för vi ser att det funkar. Vi satte ett mål för 2017 att 60 procent av ungdomarna skulle få ett jobb, hela 73 procent lyckades. Men viktigast av allt är att de förändrar sitt kriminella liv och får andra värderingar, säger projektledaren Maria Authén.

Projektet började 2010 i förort till Västerås som hade stora problem med ungdomsbrottslighet.

– Från början vände vi oss till både tjejer och killar, men ganska snart insåg vi att tjejerna hade helt andra behov och därför valde vi att fokusera på killarna. Nu har vi permanentat projektet som en del av den kommunala verksamheten. Sedan ett år tillbaka driver vi ett nytt projekt, PIMA, som vänder sig till tjejer och som är en del av Chance2change, säger Maria Authén.

Killarna som söker till Chance2change kommer många gånger från hem med frånvarande pappor. Ofta har skolgången varit trasslig. När det inte fungerat har de fått byta skola,
Det är inte ovanligt att de bytt fyra-fem gånger berättar Maria Authén.

– De har haft svårt att sitta still, ofta har de ADHD som aldrig blivit utredd. De är kända av polisen eftersom de begår brott för försörja sig och tar droger. Däremot är de inte kända av myndigheterna eftersom de aldrig sökt försörjningsstöd eller varit inskrivna på Arbetsförmedlingen.

Tjejerna finns runt om killarna, de är flickvänner, systrar eller kompisar. Ofta mår de psykiskt dåligt. Det är inte heller ovanligt att de utsatts för sexuellt våld.

– De mår ofta psykiskt dåligt och lever ett självdestruktivt liv, där de ofta helt saknar tron på sin egen förmåga, säger Maria Authén

Alla ungdomar söker sig frivilligt till projektet. Moroten är att de får en halvtidslön från kommunen.

– Även om de tjänar stora pengar på kriminalitet, är det här ärligt förtjänta pengar som du faktiskt kan ge till mamma. Lönen är första steget till självständighet.

Ungdomarna är inskrivna i 18 månader, under den tiden är ett absolut krav att vara drogfri.
– Vi drogtestar dem varje vecka och det gör det också enklare att tacka nej till droger. Om någon ändå visar sig ha använt narkotika får det först en chans att sluta, sedan blir de avstängda tills de slutat. Men vi stänger aldrig dörren helt till dem, de får komma tillbaka, säger Robert Jensen som arbetar som vägledare.

Hemligheten bakom framgångarna tror Maria och Robert handlar om att de skapar relationer med ungdomar och att de vågar ställa krav.
– Många är vana med att kunna skrämmas, men vi står kvar och tar dem som de är. Vi pratar mycket attityder och värderingar varje dag, säger Robert Jensen.

Varje morgon börjar med frukost och träning, för det är något de ofta slarvat med. Den sociala träningen är viktig. I fas två och tre hjälper de ungdomarna med att gå vidare till arbete eller studier genom att använda metoden Supported Employment.

– Flera som var med i projektet för några år sedan, fortsätter att höra av sig och berättar om när de fått nytt jobb eller lägenhet, säger Maria Authén.

Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Socialstyrelsen
Sveriges kommuner och regioner