Logotyp Finsam, finansiell samordning. Länk till startsidan för Finsam

”Nu får vi äntligen mötas!”

Porträtt på Samuel Grahn, förbundschef i Halland

Finsamkonferensen den 18–19 april på Tylösand i Halland kommer att bjuda på många spännande föreläsningar. Men framförallt blir det utrymme för att mötas ”på riktigt”.
– Temat för konferensen är att ”ge och få” som är det samverkan går ut på, säger Samuel Grahn.

Finsamkonferensen i Tylösand skulle ha ägt rum i mars 2020. Bara någon vecka innan ställdes den in på grund av pandemin.

– Det var förstås ett jättestort anti-klimax. Året därpå tog vi nya tag, men även denna gång ställdes konferensen in. När omikron kom 2022 fattade Nationella rådet ett beslut om att genomföra konferensen digitalt.

– Det fungerade jättebra, men många hörde av sig om att de hoppades att den fysiska konferensen ändå skulle få bli av … När frågan kom om att vara med och arrangera också detta års Finsamkonferens tillsammans med Nationella rådet tänkte vi först: orkar vi? Men sen kändes det bara helt självklart att tacka ”ja” när vi fick chansen, säger Samuel Grahn.

Brett program

Samuel Grahn beskriver gruppen bakom Finsamkonferensen som ett väl sammansvetsat team efter snart fyra års planering av konferenser tillsammans.

– Vi har försökt skapa ett brett program som ska passa många olika målgrupper. Moderatorn Ylva Källman håller ihop Finsamkonferensen även denna gång. Genom henne får vi först följa med in i Mumintrollens värld. Vår ”flört” med Finland fortsätter sedan när Mikael Kurkiala, docent i kulturantropologi vid Uppsala universitet ger en intressant föreläsning om hur vårt förhållande till vår omvärld har förändrats, där ”mittpunkten” numera är oss själva. Vad har det gjort med synen på vår omvärld och på oss själva?

En annan form av omvärldsbevakning bjuds det på under de sex seminarierna i Landet runt.

– Under Förbundschefsdagarna gick vi ut med en uppmaning till förbunden att ge förslag på spännande insatser och responsen var stor, det var svårt att välja bland förslagen, konstaterar Samuel Grahn.

Vikten av kommunikation och tillit

Temat ”ge och få” återkommer i föreläsningarna, något som Samuel Grahn konstaterar är det som ”samverkan går ut på ”och för att få till det krävs kommunikation och tillit. Philip Runsten ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm talar om gruppers intelligensnivå som faktiskt kan mätas i deras sätt att kommunicera. Anders Lundin, tidigare elittränare inom handboll, talar om vikten av att göra varandra skickliga och Louise Bringselius, docent vid Lunds Universitet, lyfter vikten av tillit till varandra.

– Under konferensen kommer vi försöka skapa möjlighet till interaktion, vi kommer bland annat ha ett klotterplank där vi fångar olika frågeställningar som vi sedan försöker adressera och besvara säger Samuel Grahn.

För att ge möjlighet att faktiskt mötas finns flera utställare på plats och arrangörerna har medvetet också lagt in lite längre raster så deltagarna hinner prata med varandra.

Ministerbesök

Andra dagen inleds med att Inspektionen för Socialförsäkringen beskriver sina slutsatser av deras fleråriga utvärdering av samordningsförbundens verksamhet.

– Det ska bli spännande att få höra mer om den sista delen i utvärderingen ”Effektutvärdering av samordningsförbundens individuella insatser” som då precis har publicerats, säger Samuel Grahn.

Alldeles nyligen blev det också klart att vår nya äldre- och socialförsäkringsminister kommer.

– Jag ser verkligen fram emot att få lyssna till Anna Tenje, säger Samuel Grahn avslutningsvis.

Finsamkonferensen 2023

Arrangeras av Nationella rådet och Samordningsförbundet i Halland.

I teamet för årets konferens ingår Cindy Marttiin (FK), Carina Cannertoft (SKR), Kerstin Nilsson (SKR) Eva Birkstam (AF), Samuel Grahn och Fredrik Tågsjö (Samordningsförbundet Halland).

Se program Pdf, 146 kB, öppnas i nytt fönster. (uppdaterat 2023-04-04)


Arbetsförmedlingen
Försäkringskassan
Socialstyrelsen
Sveriges kommuner och regioner