Finansiering
Samordningsförbundet beslutar hur de gemensamma medlen ska användas utifrån de lokala behov som finns. Detta styrs av finsamlagen och första stycket i förvaltningslagen som säger att en myndighet endast får vidta åtgärder som har stöd i rättsordningen. Varje samverkanspart bidrar med lika stor andel medel till samordningsförbundet.
-
Finansiering från parternaSom för andra myndigheter finns en finansieringsmodell för samordningsförbunden genom att de samverkande parterna bidrar med medel enligt den fördelning som anges i lagen. Det innebär att samordningsförbundens insatser ska finansieras utifrån den modell som finns, med de medel som de samverkande parterna bidrar med.
-
Statens fördelningsmodellRegeringen avsätter årligen medel till den finansiella samordningen. De samverkande parterna har gemensamt tagit fram en modell för hur den statliga fördelningen ska gå till.
-
ESF+Samordningsförbund kan söka projektmedel från ESF+. Socialfondsprogrammets har målgrupper som överensstämmer med samordningsförbundens, det är därför naturligt att förbunden kan vara ett stöd i samverkan inom ramen för parternas samarbete i arbetet med den ESF+. Se Nationella rådets rekommendation "Samordningsförbund som projektägare för ESF-projekt"
-
Finansiering av material i en insatsSamordningsförbunden kan finansiera material till insatser. Efter insatsen avslutas ska tillgångarna tillfalla någon av parterna.
-
Besluta i frågor om förmåner eller rättigheter för enskildaSamordningsförbunden får inte bekosta ekonomiska förmåner för den enskilde individen.
-
Gåvor och crowdfundingDet är inte lämpligt att samordningsförbunden tar emot medel från företag och privatpersoner, till exempel crowdfunding eller gåvor.
-
Placering av medel i fonderSamordningsförbundens medel bör i första hand omsättas och kapital ska inte riskeras i fonder.